Протеинова диета – бързо отслабване, но не за всеки!

Ако сте решили да спазвате протеинова диета, трябва да знаете, че както всеки рестриктивен диетичен план и тя си има своите предимства и недостатъци

Важно за избралите протеинова диета е да знаят, че това е наистина бърз начин за отслабване, който обаче крие своите рискове за здравето.

протеинова диета

Протеиновата диета е много ефективна, но е само за здрави хора

Протеинова диета има няколко популярни разновидности: диетата на Дюкан, диетата „Саут Бийч“ и методът Монтиняк. И трите разновидности почиват на теорията, че трябва да намалим до минимум въглехидратите и да заложим на протеините, за да постигнем успешно отслабване.

Всеки едни от тези методи обещава отслабване с до 3 килограма на седмица.

Каква е тайната на протеинова диета!

Предоставяйки на организма само необходимите протеини, повече от приетите калории се преобразуват в енергия, отколкото, ако се консумират мазнини или въглехидрати. Така се отслабване бързо и без тялото да се подлага на гладуване.

Какви храни включва протеинова диета?

протеинова диета

Позволените храни по време на протеинова диета

Основно месо и животински продукти. (червено месо, пилешко, риба, дивеч), бобови храни ,соя, млечни продукти, грах, яйца.

Какви са ползите от протеинова диета?

– Бързо отслабване!
– Помага за справянето с целулита, борбата със задържането на течности и скоростното изгаряне на мазнини.
– Повечето от вариантите на протеиновата диета позволяват да се ядат големи количества от позволените храни, без да се пресмятат грамове и калории. Разбира се храните са в високо съдържание на протеини.
– Храните, съдържащите голямо количество протеини са засищащи, тъй като се разграждат по-дълго време с сравнение с въглехидратите и мазнини.

Какви за недостатъците на протеинова диета?

– Най-значителния недостатък е лишаването на организма от мазнини и въглехидрати, което води до липсата на важни витамини и минерали.
– Може да доведе до храносмилателни проблеми, замайване, суха кожа, гадене, безпокойство и изтощение, поради липсата на въглехидрати в диетата.
– Прекалената консумация на протеини повишава на лошия холестерол и триглицеридите, а това води до запушване на артериите и проблеми със сърцето.
– Липсата на фибри води до проблеми с храносмилането и червата
– Липсата на въглехидрати води до натрупването на ацетон в организма и може да доведе до появата на лош дъх, както и проблеми с бъбреците
– Поради силно ограничаващия си характер, протеиновата диета не може да се спазва повече от 14 дни (най-много!), което води до риск от появата на йо-йо ефект след приключването й и връщането към нормален режим на хранене.

протеинова диета

Хранителна пирамида за протеинова диета

Много хора смятат, че спазването на протеинова диета ще ги направи слаби за отрицателно време и това в много случаи е така, но не забравяйте, че нашите тела са така устроени, че имат нужда от всички групи хранителни вещества, за да се развиват правилно. Лишаването за дълго време от някой от тях води до рискове за здравето.

Преди да се подложите на протеинова диета имайте предвид и вредите, които може да окаже върху здравето ви.

Всяка диета от този тип, която изключва премахването на цели групи храни от менюто трябва да се спазва след разрешението от лекар и под лекарски контрол. Хората страдащи от хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване трябва да са особено внимателни.

Важен момент от протеиновата диета е, че трябва да се пие много вода. Прочетете още за правилното пиене на вода, защо и как ТУК

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *