Диета с ориз – бързо отслабване за 10 дни с оризова диета

Ако сте решили да спазвате диета с ориз и искате да постигнете бързо отслабване, трябва да знаете какви са основните правила при спазването й и какви са рисковете

Популярната диета с ориз създадена през 30-те години на 20 век е имала за цел отслабване и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания .

По време на проучванията си създателят на най-популярния вариант на диета с ориз, д-р Уолтър Кемпнер стига до извода, че хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с бъбреците ще подобрят състоянието си спазвайки специален хранителен режим основан на консумацията на ориз.

Според данните от тогавашните доклади, всеки страдащ от сериозни здравословни проблеми и е бил поставен на диета с ориз, постига чудотворни резултати.

Диетата с ориз е антитеза на друга популярна диета – ниско въглехидратната диета на д-р Аткинс

Диетата на д-р Аткинс анатемосва ориза и го поставя сред забранените храни за отслабване, което прави оризовата диета нейна противоположност. Диетата с ориз е комбинация между диета с намален прием на натрий, нискокалорична диета, диета с намалено съдържание на мазнини и с уговорки може да се определи като въглехидратна диета с добър резултат.

Диетата с ориз е наречена още въглехидратна диета

Вижте и ТОВА: Други видове монодиета, които може да ви свършат работа!

Точно както ниско въглехидратните диети и тази има три фази.

По време на първата фаза, 5% от хранителните вещества се набавят от мазнините, 6% от протеините и 89% от въглехидратите.
Във втората фаза процентите се променят, като мазнините стават 7%, протеините 13%, а въглехидратите 80%.
Третата фаза или т.н поддържаща фаза балансира до някъде трите хранителни групи – мазнини – 10-20%, протеини 15% и въглехидрати 65-75%.

И преди да ви се завие свят от проценти, малко по-конкретна информация за позволените и забранени храни.

Всъщност по време на диетата с ориз не се яде само ориз.

Всеки, който успее да премине през първата фаза, без да захвърли диетата, може да избира от пресни плодове и зеленчуци, риба, пълнозърнести храни, боб и естествено ориз. Въпреки името си, всъщност диетата позволява консумацията на близо 30 храни.

Какво не можете да ядете по време на оризова диета?

оризова диета, диета с ориз

Традиционно народите, които ядат много ориз, са слаби. Оризова диета

Забранени за всички пакетирани и консервирани храни, които имат високо съдържание на сол (натрий). Основен принцип на оригиналната диета с ориз е драстичното намаляване на приема на натрий. Докато обикновено човек приема между 4000 и 7000 мг натрий, когато спазвате тази диета количеството натрий не трябва да надвишава 500 мг. Месото по правило е забранено, изключение прави рибата и чистото бяло месо, без мазнини и добавена сол.
Неподсладеният плодов сок също е позволен.

И така…защо диетата с ориз придобива такава популярност и успех?

Според някой източници намаляването на теглото с диетата с ориз е направо зашеметяващо. Представете се да отслабнете с 10 килограма, още първата седмица!

диета с ориз, оризова диета

Диетата с ориз е много ефективна

И това само по себе си е основният проблем на тази и на всички останали диети с малко калории, малко протеини, малко мазнини и други, които водят до толкова драстично отслабване за толкова кратко време.

След първия строго ограничаващ етап на диетата, спазването й става все по-трудно и по-трудно, въпреки лекото отпускане на примката. След като преминете през всички етапи на диетата, можете да пуснете хронометъра и да засечете за колко точно време ще си върнете килограмите, с бонус отгоре. Няма да чакате дълго!

Както диетите с прекалено малко въглехидрати, така и тези с прекалено малко мазнини не са естествен начин на хранене.

Ако решите да спазвате диета с ориз или друга подобна диета не правете това на своя глава и винаги се консултирайте със специалист.

Подробности за оризовата диета по дни четете ТУК

Точкова диета – сваляме лесно поне три килограма на седмица (ТАБЛИЦА)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *