Суровоядство – най-новата мода или най-старият хранителен режим? (СНИМКИ)

Суровоядството е начин на живот и има своя специална философия. Чрез суровоядство се постига сериозно отслабване, но първо помислете дали сте готови за това

Според привържениците на суровоядството, всички храни подложени на термична обработка губят полезните си хранителни свойства и дори са вредни за човека.

Също така суровата храна се смила по-лесно, от тази преминала топлинна обработка, което подпомага храносмилателната система. Храните с високо съдържание на мазнини, пържените, панираните и пикантните, според суровоядите са причина за заболявания като инфаркт, инсулт и други животозастрашаващи състояния.

Суровоядството се появява през 19 век, когато д-р Максимилиан Биршър- Бенър твърди, че се е излекувал от жълтеница, само с консумацията на сурови ябълки.

След това започва да изследва ефекта на суровите храни върху човешкото здраве и днес има огромен брой последователи по целия свят.

Какво се яде при суровоядство?

  • Зеленчуци и плодове – като салата или сок (прясно изцеден)
  • Ядки – полезни са за сърдечно-съдовата система, подобряват паметта, намаляват холестерола, тонизират; може да се комбинират с плодове и мед ;
  • Мед – една от основните напитки на хората практикуващи суровоядство е вода с мед и лимон – напитка, която зарежда с енергия и тонизира.

Този начин на хранене включва малко калории, но много хранителни вещества. Но хората, които практикуват суровоядство рядко страдат от пристъпи на глад.

суровоядство

Снимки: Интернет

Какви са положителните страни на суровоядството?

Плодовете и зеленчуците зареждат организма с много и полезни хранителни вещества – витамини и минерали. По този начин се забавя стареенето на клетките, намалява се стреса и нервното напрежение.

Суровоядството често се използва като лечебно при заболявания като: запек, подагра, проблеми с храносмилането, високо кръвно налягане, бронхит, Алцхаймер, диабет.

Суровоядството е полезно при редица кожни заболявания, хемороиди. Поради способността на суровите храни да засищат, суровоядството е полезно за редуциране на теглото. Това определено е по-добрият вариант от това да гладувате.

Хората, които практикуват суровоядство от дълго време, споделят, че усещат лекота в цялото тяло, чувстват се хармонични и ведри.

суровоядство

Снимки: Интернет

Суровоядството има и своите недостатъци

Рязкото преминаване към суровоядството може да е изключително стресиращо за организма, затова, ако решите да преминете към този начин на хранене, по-добре го правете постепенно.

Преминаването към пълно суровоядство променя чревната флора, а това е продължителен процес.

Затова, ако сте решили да станете суровояди, трябва не само да сте търпеливи, за да позволите на подходящата за преработване на сурови храни флора да израсне в чревния ви тракт. Но също така и да знаете, че след дълго суровоядство, ако решите да преминете отново към термично обработени храни, процесът също ще отнеме време, защото също ще изисква промяна на чревната флора.

Ако страдате от остър панкреатит и гастрит, суровоядството може да изостри състоянието ви.

В пшеницата и бобовите растения има вещества, които приемани в суров вид са вредни за здравето. Суровоядите ги приемат под формата на кълнове.

Този вид хранене не се препоръчва за деца и възрастни хора, както и за бременни жени.

Суровоядството, в най-рестриктивната си форма, може да е доста трудно за спазване, а и скъпо, тъй като плодовете и зеленчуците трябва да са органични.

Първите месеци след преминаването към суровоядство са най-трудни, за това не трябва да става изведнъж, а поетапно.

суровоядство

Снимки: Интернет

Съществува и екстремно суровоядство, където се допуска прием на сурови меса и риби.

Медицината се изказва противоречиво по повод екстремното суровоядство, понеже суровите месни и рибни продукти могат да бъдат заразени с опасни паразити.

Екстремните суровояди подлагат тези продукти на дълбоко замразяване и ги консумират след като се размразят, като твърдят, че по този начин паразитите умират.

Рискът от заразяване обаче продължава да е висок!

Единствено суровите яйца са относително безопасни, защото опасната салмонела се намира върху черупката на яйцето. И ако яйцата бъдат щателно измити със сапун преди суровата им консумация, опасността от заразяване практически не съществува.

суровоядство

Суровоядството не е начин за отслабване, а е философия и определен мироглед

Освен начин на хранене, за повечето последователи на суровоядството,това е философия и начин на мислене. Хората, хранещите се само със сурови храни в по-голямата си част са природозащитници или еколози, хора, които са загрижени за благото на планетата и хората.

В много по-лека форма, можете да прилагате суровоядството като правите пречистващи или разтоварващи дни два пъти в седмицата, през които да ядете само сурови плодове и зеленчуци, ядки и мед.

Така ще се чувствате жизнени и енергични и ще можете да поддържате здравето си.

Разбира се, дори и да не сте суровояди, е препоръчително менюто ви да съдържа пресни плодове и зеленчуци, ядки и мед, ако искате да сте здрави и да изглеждате добре.

Жив пример за успешно суровоядство е 70-годишната Анет Ларкинс, която изглежда като 40-годишна жена. Четете повече и видео ТУК

 

суровоядство

Снимки: Интернет

суровоядство

Снимки: Интернет

суровоядство

Снимки: Интернет

2 коментара по “Суровоядство – най-новата мода или най-старият хранителен режим? (СНИМКИ)

    • И на нас. Всъщност първата се занимава със суровоядство, затова е така хубава 🙂

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *