Диета Зоната – защо е толкова популярна и какво включва?

Диета Зоната е създадена от биохимика Бари Сиърс, който казва, че храната е като наркотик – „трябва да приемаш точната доза, в правилното време“

Ключът към успешното отслабване е постигането на хормонален баланс и поддържане на стабилна кръвна захар, смята Сиърс.

диета Зоната

Дженифър Анистън поддържа стройната си фигура с диета Зоната

Знаменитости като Мадона, Деми Мур и Дженифър Анистън се кълнат в ползите от Зоната.

Основната теория зад диетата е свързана с това, че нашите предци преди 100 000 години са се хранели предимно с месо. При еволюирането на човека, повече въглехидрати са били въведени в ежедневното ни меню, което предизвиква дисбаланс. Причината за нашето излишно тегло може да се дължи на прекалената консумация на зърнени и пшенични култури (макаронени изделия, ориз, хляб и картофи).

диета Зоната

Хранителна пирамида за диета Зоната

Стратегията на Зоната призовава за връщане към храненето на нашите предци, когато месо, плодове и зеленчуци са били основните хранителни елементи.

Повишените нива на инсулин, хормонът отговорен за кръвната захар, както и дисбалансът на другите хормони, предизвикват възпаления, които според учените са един от основните фактори за световната епидемия от затлъстяване.

За да избегнете покачване на теглото, трябва да поддържате инсулина и другите хормони „ в зоната“ – нито прекалено ниски, нито твърде високи, като ядете правилните пропорции: 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Тялото има нужда от перфектния баланс на всички хранителни вещества, за да бъде здраво, без излишни килограми и да функционира оптимално.

Диета Зоната е подходяща за хора, които не искат да жертват любимите си храни, но също и държат на красивата си фигура.

Как работи диета Зоната?

При диета Зоната приемът на калории за жените е 1200, а за мъжете 1500. Това е две трети до три четвърти от дневните калории, които обикновено приемат на ден здрави хора.

Препоръчват се 5 хранения на ден: 3 основни и две междинни. Всяко ядене трябва да съдържа 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

диета Зоната Руслан Мъйнов

Руслан Мъйнов е свалил 25 кг с диета Зоната

Когато приготвяте вечеря например, разделете чинията на си на три сектора – нискомаслени протеини, (не по-голямо количество от големината на дланта ви) – около 80-85 грама. След това запълнете останалите две части с цветни въглехидрати (пресни плодове или зеленчуци на пара). Полейте с доза здравословните мазнини – зехтин, бадеми или авокадо.

Въглехидратите не трябва да бъдат преработени, като зеленчуците са най-добрият вариант, поради голямото количество витамини и минерали, които зареждат тялото с нужната енергия.

Зеленолистните и кръстоцветните зеленчуци ( броколи, брюкселско зеле, карфиол) са чудесен избор.

Протеините трябва да бъдат набавяни от крехко пилешко месо и риба; соя, киноа, семена и зърнени храни.

Авокадото и зехтинът са най-добрият избор за мазнини.

диета Зоната преди и след

Диета Зоната преди и след. Снимки: Интернет

Упражненията по време на диетата са препоръчителни, но не и задължителни. Упражненията са по-важни при поддържането на теглото, не при смъкването, смята създателят на диетата Бари Сиърс.

Специалистите все пак препоръчват половинчасови тренировки на ден, независимо дали се стремите към отслабване или към поддържане на теглото.

Привърженици на Зоната са много от холивудските знаменитости, както и редица хранителни експерти от САЩ, които я определят като балансирана и подходяща за успешно отслабване.

Противниците на диета Зоната я смятат за прекалено ограничаваща и сложна, а намаленият прием на калории я прави трудна за спазване, елиминира някои важни минерали и витамини, прекалено скъпа и неудобна за спазване от гледна точка на прекалено малкия интервал между храненията.

Във видеото можете да видите интервю с Руслан Мъйнов, в което той споделя как е свалил 25 кг с диета Зоната:

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *