Сушена червена боровинка. Дневен прием, ползи и лечебни свойства. Как се суши и консумира?

Сушена червена боровинка. Как се приготвя и консумира? Какъв дневен прием трябва да имаме за постигане на лечебен ефект? Кой е лесният вариант за усилване на ползите?

В червената боровинка всичко е лечебно: И листата, и плодовете. При това листата имат даже повече лечебни свойства, отколкото плодовете. Затова за сушенето плодовете трябва да се събират заедно с листата.

Сушена червена боровинка като лекарство. Ползи

От сушените плодове на червената боровинка или пък от листата ѝ може да се приготви отвара или чай, които снемат болката при възпалени стави или при цистит. Също така отварата от сушена боровинка помага при разбиването на камъни в жлъчката, понижава кръвното налягане и намалява захарта в кръвта.

Как се сушат плодовете на червената боровинка?

сушена червена боровинка на прах, ценаТова важи, разбира се, само ако искате да ги запазите за зимата, иначе свежите плодове са винаги за педпочитане, когато целим да имаме някой от лечебните ефекти, изброени по-горе.

Почистваме събраните плодове от боклуците, измиваме и леко подсушаваме. Подсушените свежи плодове разстиламе тънко върху хартия и сушим на печка духалце или на електросушилка. Става и на перваза, но при дръпнато перде, или пък на високо място в стаята, където е по-топло. Сушенето се провежда в няколко хода.

Сушената червена боровинка е добре да се съхранява в стъклени буркани или в затворен съд от глина. А може да се съхранява и иначе: Сушените плодове се смилат в мелничка за кафе, изсипват се в буркан и се затварят с плътен капак. Прахът от сушената червена боровинка може да се съхранява дълго (повече от 5 години).

Как се консумира сушена червена боровинка?

сушена червена боровинка дозировка, ползиМожете, разбира се, да я консумирате директно, може и да се разкисне в кисело мляко. Но ако описаният по-горе прах се добави в сладкарски изделия, сокове, компоти, плодови напитки и сосове, то готовите ястия и напитки ще имат вкус и аромат на прясната червена боровинка.

Да приготвим за зимата полезна напитка от смляна червена боровинка, това е просто и лесно: Чаена лъжичка от прахчето заливаме с кипяща вода и разбъркваме.

За усилване на лечебните й свойства може да се пие подсладена с мед, но след като изстине, иначе нищо не правим.

Дневен прием на сушена червена боровинка

сушена червена боровинка дневен приемПо една такава чаша на ден спокойно може да се пие. В по-тежки случаи може и две. Ако ядете сушена червена боровинка директно, дозата за дневен прием е горе-долу една шепа. Не прекалявайте! Сушена червена боровинка се предлага масово и готова, но също не е много евтина. Можете да я намерите в пакетчета на цена между 1.50 и 5 лева за 50 грама, а в по-големите вериги хранителни магазини се продава и на килограм за 4-5 лева.

Сушена червена боровинка и „Фигурин“

сушена червена боровинка как се консумира?Ако искате да ползвате боровинката в съчетание с други билки, можете да следвате състава на комбинацията „Фигурин“. Там те са подбрани хармонично и всичките 28 билки в нея са добра компания.

За идеален ефект ви препоръчваме директно да ползвате Фигурин. Не е от най-евтините, но затова пък качеството му е отлично. Това ще ви спести обикалянето по билковите аптеки, които и без това не се прескачат. При редовен прием от три пъти на ден ще имате полза и за регулиране на теглото (ако имате нужда от напълняване, ще напълнеете), цистит, камъни в жлъчката, високо кръвно, висока кръвна захар, цистит или при болни стави, съчетанието „Фигурин“ със сигурност ще има вълшебен ефект върху вас! По-подробно ТУК: Ползите от сушена червена боровинка в чая „Фигурин“!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *