Балерини ваят фигура с ориз

Оризът се включва във всички диети. Причината е, че засища, а не трупа калории.

Затова растението се препоръчва не само за хора с наднормено тегло, а за поддържане на фигурата, особено балерините предпочитат полезните свойства на ориза за поддържане на добра форма.

Здравословните зърна на най-важното житно растение обаче трябва да се подбират по сортове за различните видове ястия.

Басмати ориз – Дългозърнестият ориз от Индия е много ароматен. Затова се препоръчва като гарнитури към риби, морски деликатеси и месо, за зеленчукови плънки и китайски манджи.

Див ориз – Той е тъмен и съвсем не прилича на ориз. Добива се от вид северноамериканска водна трева. Има вкус на орех. Подходящ е като изискана гарнитура към фини риби и меса.

Смес – Тя обикновено е от бял и червен ориз, чийто произход е Южна Франция, но е разпространен и в Азия, и има силен аромат. Знайте, че оцветяването е само в обвивката. Сместа е подходяща за риба, пилаф и ястия на фурна.

Млечен ориз – Той е с кръгли зърна и както подсказва името му, отива на рецепти с мляко. При варене отделя много нишесте, става мек и леко лепкав. Затова е в основата на различни сладкиши.

Естествен ориз – Това е пълнозърнестият, или кафявият ориз. Много е вкусен и е добре да се яде самостоятелно или с него да се прави ризото.

Дългозърнест ориз  – Съдържа около 80% витамини и минерали, които са най-вече във външната сребриста обвивка. Идеален е за гарнитури, салати, ястия на тиган.

Бързоварящ – Като естествения ориз, той съдържа много ценни вещества, а за увирането му са нужни едва десетина минути. С него се правят гарнитури, прибавя се към кайма за кюфтета, топчета за супа, става за манджи на фурна и на тиган.

Смес с див ориз – Тя е невероятно апетитна. Постига се след предварително сваряване на двата сорта – див и естествен. Подходяща е за месо, риба, птици, салати, ястия на тиган.

Бял ориз – Изглежда като полиран, има издължени зърна и нежен, мек вкус. При варене не се слепва, остава рохкав, а зърната – цели. Употребява се за азиатски, зеленчукови и ястия на фурна.

Жасминов ориз – Дългозърнест е и се нарича още тай ориз. Има блестящ като на жасмин цвят и при варене стаята се изпълва с ухания на цветя. Става леко лепкав. Отива на меса, риби, зеленчуци, неизменна част е от азиатските рецепти.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *