Диета срещу висок холестерол

Едно от нещата, които трябва да знаем за високия холестерол е, че може а бъде предаден генетично. Черният дроб на някой хора произвежда холестерола по-различно, от този на други.

Може да бъде провокирано и от различни здравни състояния като диабет или хипотиреоидизъм. Една балансирана диета може да повлияе заболяванията, към които сме предразположени.

Затлъстяването и холестеролът вървят ръка за ръка. Това е една от причините, поради които е много важно, хората с високи нива на холестерол да спазват здравословна ниско-холестеролова диета. Диета с малко мазнини като тази на Приткин и вегетарианската диета са подходящи.

Какво е диета за понижаване на холестерола?

Холестеролът е субстанция, която се произвежда от черния дроб и се намира в много от храните, които консумираме, особено животинските продукти. Консумацията на прекалено много животински продукти, приготвени от наситени мазнини като палмово масло, могат да накарат организма ви да произвежда повече от необходимият холестерол. Всички се нуждаем от определени дози, за да сме здрави. Но, когато нивото стане прекалено високо се появяват проблеми.

LDL (липопротиени с ниска плътност) носят холестерола от черния дроб към останалата част от тялото, където излишното количество се преобразува в плака по артериалните стени. Тази плака предразполага към сърдечни заболявания.

От друг страна съществуват и HDL липопротеини с висока плътност), които изнасят холестерола от артериите. Когато си правите изследвания стойностите на ЛСЛ не трябва да са повече от 200, а на HDL поне 45.

Как можете да постигнете тези нива?

ЗА да повишите „добрия” холестерол трябва да свалите всички излишни килограми, да тренирате усилено и да спрете цигарите. Проучванията показват, че ненаситените мазнини също подпомагат „добрия” холестерол. Те се намират в зехтина, бадемовото масло и маслото от авокадо. Средиземноморската диета предлага изобилие от тези продукти. Разбира се .прекалено многото мазнини ще доведат до повишаване на телесното тегло.

Освен това трябва да намалите „лошия” холестерол. Това може да стане като промените количеството храна. Отново трябва да тренирате усилено. Трябва да направите физическата активност неразделна част от ежедневието си. Фибрите също са ключов елемент при диетата за смъкване на холестерола. Бобови растения, броколи и овесени ядки също са добър пример за подходящи храни.

Премахнете месото от диетата си поне за известно време. Можете да похапнете понякога риба или пилешко. Трябва да се откажете и от пържените храни, поради много мазнина, които съдържат.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *