Фитнесът може да ви докара дискова херния

  • Д-р Стоев, все по-млади хора страдат от заболявания на гръбначния стълб. Обездвижването ли е основия фактор?
Д-р Илиян Стоев, неврохирург в СБАЛ „Гръбначен център“

– Да. Застоелият начин на живот, дългото стоене пред компютъра, липсвата на движение, на тренировки или пък неправилният спорт също може да е причина. Ако във фитнеса човек тренира без инструктор, ако не дозира натоварването, рискува да получи травматична дискова херния.

  • Разполага ли болницата с възможности за рехабилитация?

– В момента сме в процес на откриване на отделение за рехабилитация и кинезитерапия. Само че ние ще го наречем „Училище за гръбнака“, където ще учим не само нашите пациенти, а и здравите хора как да се отнасят към гръбнака си, как да избягват гръбначните заболявания или ако вече ги има – как да живее с тях. Това са елементарни действия, които всеки трябва да знае – как да ляга в леглото си, как да става, как да сяда в колата си и т.н.

  • При какви симптоми хората трябва да идват при вас?

Най-общо казано симптомите са болки в шията, в гърба, в кръста с или без излъчване на болката към крайниците и когато тя не се поддава на класическото лечение с медикаменти в разките на 3-4 седмици.

  • Бихте ли казали някои практически съвети за избягване на болките в гръбнака, когато те вече съществуват?

Зависи от това къде са болките – дали са в шията или в кръста, но моят съвет е да не се обездвижват. Или ако болките са непоносими, периодът на обездвижване да не е повече от 2 дни. Да се движат с нормалното си темпо, да се лекуват, обръщайки се към специалисти.

Консултативният кабинет в болницата записва пациенти всеки работен ден на телефони: 02/917 09 50, 02/917 09 57. Повече информация можете да намерите на официалната страница на болницата www.spine-center.bg.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *