Три правила за диетата при исхемична болест на сърцето

Три основни правила за диета при исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето е поражение на миокарда, обусловено от нарушено коронарно кръвообращение, възникнало в следствие на несъответствието на потребността на миокарда от кислород и постъпването му с кръвта през артериите.

Развитието на исхемична болест на сърцето съществено се влияе от храненето на болния.

Рискови фактори за развитие на исхемична болест на сърцето

  1. Един от сериозните рискови фактори за исхемична болест е употребяването на висококалорийни храни, особено прости въглехидрати (захар, бонбони, сладкиши, торти и т.н.) и животински мазнини.
  2. Втори рисков фактор е тютюнопушенето.
  3. Честите стресови ситуации и прекомерното психическо напрежение, липсата на движение, преяждане способстват за появата на исхемична болест на сърцето.

Диета при исхемична болест на сърцето

Храненето при исхемична болест на сърцето трябва да се базира на принципите на балансирано здравословно хранене. Основните принципи са ограничаването на въглехидрати и животински мазнини и увеличаването на зеленчуци и плодове, особено такива с високо съдържание на витамин С.

  1. Не консумирайте червено месо, захарни изделия, сол, пикантни храни, изделия от бяло брашно. Намалете рафинираната захар. Отстранете въобще пържените храни, кафето, черния чай, колата и другите стимуланти от диетата си. Забранете си напълно твърдия алкохол. Намалете решително бирата. Издуването на корема от течности затруднява сърцето. Можете да си разрешавате по една чаша червено вино вечер преди лягане.
  2. Веднага спрете пушенето. Ако продължавате инфарктът ви е сигурен.
  3. Включете в храната си бадеми, бирена мая, зърнени храни и семена от сусам. Те съдържат микроелементи и ензими нужни за гладуващия за кислород сърдечен мускул. Сложете на трапезата си много зелени листа зеленчуци и плодове. Те ще ви носят витамини В6 и В12. яжте повече пълнозърнести храни, спанак. В тях има необходимата фолиева киселина. От хранителните добавки обърнете внимание на коензим Q10. той е специално за сърдечния мускул. И яжте по-често лук, особено-червен. Той съдържа ценни антиоксиданти, изчистващи сърдечния мускул от токсини.
исхемична болест на сърцето

Основни фактори за развитие на исхемична болест на сърцето са преяждането и липсата на движение

Болните от исхемична болест на сърцето трябва да се хранят умерено, но често: 4-5 пъти на ден, като последното хранене трябва да бъде 3 часа преди лягане.

Повече подробности за правилна диета при исхемична болест на сърцето прочетете ТУК


Напоследък все повече хора поръчват храна от www.foodpanda.bg, защото това им дава по-голям избор при изготвянето на диетата, без да готвят сами.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *