Точкова диета – основни принципи на диетата

Точковата диета е известна още като диета на американските астронавти

Точкова диета е нисковъглехидратна диета и е много близка по своите принципи до диетата на д-р Аткинс и има почти същите достоинства и недостатъци. Друга популярна напоследък диета – кремълската, пък е почти пълно копие на точковата диета.

В основата на точкова диета е залегнало правилото за употребата на неограничени количества белтъчни храни и почти пълен отказ от въглехидрати. Поради незначителния прием на въглехидрати в кръвта се понижава количеството на инсулина, който регулира преработването на глюкозата. Чрез определени механизми това принуждава организма да използва запасите си от мазнини, за да получи енергия и да поддържа функциите си.

Отличителна особеност на точковата диета е това, че тя не забранява приема на алкохол в разумни количества.  Забранени са  единствено сладките алкохолни напитки и бирата.
Всеки продукт се оценява с точки, или условни единици (у. е.), в зависимост от количеството въглехидрати, които съдържа. За да се постигне намаляване на теглото, менюто трябва да се ограничи до 40 у. е. дневно. Ако се приемат до 60 у. е. дневно, теглото се запазва. При спазване на диета с по-малко от 40 у. е. на ден за 8 дни може да се отслабне с около 5,5 кг.

Най-общо казано, по време на точкова диета трябва да се въздържате от употреба на всякакви тестени храни, каши, боб, картофи, ориз и да ограничите плодовете, понеже те също съдържат много въглехидрати. Точкова диета е проста и приятна, особено за хора, които не обичат да се ограничават прекалено, и в същото време е доста ефективна.

Точковата диета, както и диетата на д-р Аткинс, наистина е ефикасна, но за съжаление има и немалко противопоказания.

точкова диета

Точкова диета е нисковъглехидратна диета

Тя е неподходяща за деца, бременни и кърмачки, за диабетици, за хора с лабилни нерви и психични проблеми (депресия), за хора с хронични заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците, за вегетарианци и за тези, които са подложени на големи физически и особено умствени натоварвания.

Продължение към втора част „Точкова диета – какви храни можем да ядем, за да отслабнем“ четете тук

Един коментар по “Точкова диета – основни принципи на диетата

  1. Точковата диета Е за диабетно болни, защото е ограничено консумирането на въглехидрати, които от своя страна НЕ се препоръчват при диабета !

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *